Меѓународна манифестација ,,Гоцеви денови“ – 2021

Меѓународна манифестација ,,Гоцеви денови“ – 2021

,,Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите’’

Ретки се народите кои имат личности од формат на Гоце Делчев. Со право современа Македонија негува длабока почит кон Гоце Делчев, првеноецот на македонското револуционерно национално-ослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на 20 век.

И ова година по тринаестти пат ЗГМНЗ,,Гоце Делчев,, Пчињски округ Врање  ја организира меѓународната манифестацијата ,,Гоцеви денови-2021“. Во склоп на ова манифестација беше конкурсот по повод раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев (04.02.1872. година), со тема ,,Животот и делото на Гоце Делчев“.

 На конкурсот можеа да учествуваат ученици со песна, со состав, филм и цртеж на дадената тема. Од основните и средните училишта во три категории, а подржана од Нациналниот совет на МНМ во Р.Србија.

Завршна вечер на манифестацијата ,,Гоцеви денови 2021,, се одржа на 04.05.2021.год. по пат на видео обраќање на претседателот на ЗГМНЗ,,Гоце Делчев,, Пчињски округ – Врање. Тој ја прочита одлуката на комисијата за рангирање на учесниците на на конкурсот:

Во категоријата цртежи  од I – IV одделение (основно училиште):

  1. ВЕЉКО МИТИЋ – III одд. ОШ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ – ВРАЊЕ
  2. ЛЕОНА СТАНАКИЕВСКА – II одд. ООУ„БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ – СКОПЈЕ
  3. АНА КАЈЕВА – II одд. ООУ„БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ – СКОПЈЕ

 

Почеток

09:00

вторник, мај 4, 2021

Крај

12:00

вторник, мај 4, 2021

Адреса

Online

Учесници на настанот

You cannot copy content of this page

error: Содржината е заштитена !!