101 година од раѓањето на нашиот патрон, големиот великан Блаже Конески

Нека ни е честит денот на нашиот патрон, големиот великан Блаже Конески (19.12.1921 ‒ 8.12.1993)!

На 19.12.2022 чествуваме 101 година од неговото раѓање. Блаже Конески е стожер на нашата институција, темелник на современиот македонски јазик, основоположник на македонистиката и на македонската филологија, еминентен професор, лингвист, литературен историчар, научник и писател со бележита меѓународна репутација, член на неколку академии на науките и уметностите, почесен професор на низа еминентни универзитети, лауреат на значаен број македонски и меѓународни награди и признанија, поет, прозаист, есеист, публицист, преведувач.

Почеток

10:00

петок, декември 16, 2022

Крај

12:00

петок, декември 16, 2022

Адреса

ООУ „Блаже Конески“ - Скопје

Учесници на настанот

You cannot copy content of this page

error: Содржината е заштитена !!